Stekt svamp, grundreceptSmörstekt svamp är gott till mycket. Mest klassiskt är kantareller på bröd, men du kan använda svampen till allt från pastapytt till matiga sallader. Du behöverReceptet är för 4 personer.
Gör så här:När du steker svamp blir resultatet olika beroende på vilken sort du väljer. Svamparna innehåller olika mycket vatten. För att få knaprigare svamp med fin stekyta är det bra att koka bort lite av vattnet innan smöret tillsätts - annars blir svampen lätt kokt och inte stekt. Om du har små och/ eller torra kantareller kan du ofta steka dem direkt i smör utan att de börjar koka. Borsta och rensa svampen. Skär bort dåliga bitar och se till att ingen jord följer med. Är svampen mycket svår att få ren så kan du skölja den försiktigt i kallt vatten. Skär svamparna i lika stora bitar. Värm en stekpanna eller stekgryta till medelhög värme. Lägg i svamparna och låt vätskan i svamparna koka bort. Lägg ner smöret i pannan och sänk värmen. Låt svampen fräsa cirka fem minuter tills den fått fin färg och lite knaprig yta. Salta och stör gärna lite svartpeppar över svampen innan den serveras. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Lyxig risottoKrämig räkrisottoEn krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto! SalladsreceptMatig salladEn fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott! LussekatterLussekatter och andra saffransbröd
Vare sig man bakar vanliga lussekatter med enbart smör eller varianten med kesella gäller det att knåda degen och låta dem jäsa ordentligt för ett bra resultat. Att variera genom att baka i olika former är roligt - det finns massor av idéer att hämta från gamla förebilder: kusar, prästens hår och solvagnar är bara några. Tänk bara på att lägga ungefär jämnstora bullar på samma plåt, så de blir färdiga samtidigt! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|